Както милиони други хора, Дейв Смит се заразява с коронавирус в

...
Както милиони други хора, Дейв Смит се заразява с коронавирус в
Коментари Харесай

Кой е човекът, който даде 42 положителни теста, а К-19 го измъчваше 290 дни? И как се излекува?

Както милиони други хора, Дейв Смит се заразява с ковид при започване на първата вълна на COVID-19 във Англия през 2020 г.  Ала до момента в който множеството от тях, в това число тези, които страдат от " дълъг Коронавирус ", съумяват да преборят и да отстраняват живия вирус от телата си в границите на няколко седмици, Смит има доста по-различен и по-дългосрочен проблем: Инфекцията при него продължава повече от 290 дни или съвсем 10 месеца.

Това е най-дълго записаната дейна зараза, породена от ковид досега.

През този интервал 72-годишният Смит от Бристол дава 42 позитивни PCR теста и е признат в болница седем пъти.

" Винаги, когато се влошавах, ставаше в действителност зле. Бях съвсем до портите на гибелта. Жена ми стартира да провежда заравяне пет пъти ", споделя той пред The Guardian.

В изявление, в което Смит за първи път разкрива за своето трудно и рядко прекарване, той прибавя шеговито: " Обадих се на цялото семейство, с цел да се помиря с тях. Иска ми се да си бях затварял устата. "

Смит, пенсиониран инструктор по шофиране, в последна сметка е оздравял със същия коктейл от антитела, създаден от Regeneron, който се употребява за лекуване на Доналд Тръмп. Той съдържа две антитела - казиривимаб и имдевимаб, които се свързват с разнообразни места на протеина на ковид ен шип, блокирайки го от това да заразява нови кафези.

Смит получава достъп до лекарството посредством стратегия " състрадателна приложимост ", при която може да се приложи неразрешена терапия, в случай че не съществува друго приемливо утвърдено лекуване. Лекарството обаче към този момент не се предлага на тази основа и към момента не е клинично утвърдено за приложимост в Обединеното кралство.

Сега лекарите му приканват за усъвършенстван достъп до такива лекувания за други пациенти като него, с цел да облекчат страданията им и заради теоретичния риск от нови разновидности, които се развиват по време на инфекциите им.

" Няма голям брой от тези пациенти, евентуално са не повече от двама в болница. Някои от тях се разболяват доста рано и умират, само че редица от тях наподобява получават този рецидивиращо-ремитиращ развой. Знаем, че тези пациенти получават сходни разновидности като тези, следени в някои от новите разновидности. Това е научен риск, само че несъмнено е налице, заради което не считаме, че можете да пренебрегнете тези пациенти, когато става въпрос за достъп до лечения ", изяснява Ед Моран, съветник по инфекциозни заболявания в тръста на Северна Бристол NHS.

Подобно на Смит, множеството хора с продължителни инфекции имат ниски равнища на вирусно обезвреждащи антитела, било заради скорошно лекуване на рак на кръвта, било заради наследствено положение, което предизвиква недостатък на техните кафези, произвеждащи антитела.

Смит беше получил химиотерапия за лекуване на левкемия през 2019 година и таман е навлязъл в ремисия, когато се заразява с ковид през март 2020 година " Бях изцяло отпаднал, нямах сила и изгубих обонянието си, което към момента не се е върнало назад. Не ми направиха тест за Коронавирус до април, когато ме одобриха в болница, тъй като бях развил зараза на гръдния панер ", споделя Смит.

След лекуване с антибиотици, мъжът е изпратен вкъщи, само че продължава да се усеща зле и не може да напусне къщата. Приет е в болница още веднъж през юли, тъй като е извънредно слаб. Когато още веднъж дава позитивен тест за COVID-19 лекарите си мислят, че става дума за реинфекция, само че генетичното секвениране на вируса демонстрира, че това е същата зараза.

След това през октомври откривателите от Университета в Бристол съумяха да отгледат част от вируса на Смит. " Това потвърди, че той в действителност е бил там, а не е имало просто останки от дребни късчета РНК, които задействат теста ", споделя Моран.

Инфекцията на Смит продължава - здравето му  ту се усъвършенства, ту се утежнява непредсказуемо. Неспособни да излязат от къщата, той и брачната половинка му Линда разчитат на доставки за дома в супермаркетите и дневните телевизионни повторения на Heartbeat и Homes Under the Hammer, с цел да ги забавляват. Смит има слаб вкус и смъква доста килограми.

" В един миг бях прикрепен на легло за два-три месеца. Жена ми трябваше да ме къпе и бръсне в леглото, тъй като просто не можех да се изправя. Понякога си мислех, че бих желал да издъхна измежду нощ, тъй като просто не мога да продължа повече. Стигнах до интервала, в който се опасявах повече да пребивавам, в сравнение с да умра. "

Смит се приготвя за възможна гибел - той обезпечава на брачната половинка си достъп до съответните документи и кодове за банкови сметки, и сортира движимостите им, заделя неща за продажба или изхвърляне. По Skype той се свързва с роднините си в Нова Зеландия, с цел да се сбогува с тях, до момента в който други членове на фамилията отиват с цялостна екипировка в дома му, с цел да му се сбогуват персонално.

Преломният миг настава, когато лекарите му вземат решение да го тестват лечението с антитела Regeneron. Здравето на Смит не се усъвършенства незабавно, само че той стартира да се усеща прогресивно по-силен през идващите седмици, като прави по няколко крачки всеки ден. След това стартира да стига до банята без помощ, да се облича самичък и най-сетне - да слиза стълбите. " Наистина бях удовлетворен, тъй като за първи път след месеци направих на жена си чаша кафе. За първи път можех да направя нещо за нея, вместо тя да прави всичко за мен. "

Четиридесет и пет дни след приемане на лекарството, Смит получава негативен PCR тест. " Отворихме бутилка шампанско, която имахме в шкафа. След това позвънихме на всички, казвайки: " Аз съм негативен, аз съм негативен. "

Оттогава Смит е ходил Плимут, с цел да посети доведения си наследник, бил е на отмора в Корнуол и на екскурция до Лондон, с цел да пазари на Оксфорд Стрийт. Освен това учи внучката си да кара.

" Никога няма да бъда на 100% здрав, тъй като Коронавирус е унищожи дробовете ми, тъй че оставам без мирис много бързо%, изяснява той. " Но всеки ден, в който пребивавам в този момент, е бонус. Винаги споделям, когато лежите в канавката, всичко, което можете да видите, са звездите. Бях на дъното и в този момент всичко е брилянтно. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР